Architecture

Menara Anugrah

Location:
Central Jakarta, Indonesia

Total area:
11,926 m2

Total building coverage:
5,366 m2

Total Floor Area:
42,939 m2

Menara Anugrah

Building Coverage:
502 m2

Floor area tower:
18.615 m2

Shop house

Building Coverage:
150 m2/unit (total 4,864 m2)

Floor area ruko:
560 m2/unit (total 24.320 m2)

Client:
Abadi Guna Papan, Rajawali Nusantara Indonesia

Architect:
PDW

Structure Consultant:
PDW

M&E Consultant:
PDW

Scope:
conceptual design to construction document


Located in Mega Kuningan, a CBD area in the center of Jakarta, Kantor Taman E 3.3 and Menara Anugrah is our first high-rise project built following our initial design concept. The project uses hybrid approach by combining two different typologies. Rather than designing a tower with a podium, we proposed an office tower with shop houses as a faux podium for the tower. The shop houses are sold as strata title, while the office tower is leased as rental office spaces.

The shop houses are arranged into a U-shaped plan around the tower, forming a plaza on the Mega Kuningan Barat side. Some of the shops have entrances facing this plaza, while others face the encircling inner circulation and Mega Kuningan’s main street. The ground floor is intended for retail or F&B, expecting that they can generate a lively open space on the street level. Lively street level increases the urban spatial quality of Mega Kuningan and also giving chance for interaction between the building and its surrounding. As an integrated development, Mega Kuningan aims to create a pedestrian-friendly district. Pedestrian access opens towards the sidewalk and nearby shuttle stop, easing people to enter and exit the area.

Each shop house has five stories and equipped with an elevator and separate entrances that afford each separate entrance for each floor. The shop house units are provided with toilet on each floor. This design affords the shop house owner to lease separate floors. Low fences on the Dr. Ide Anak Agung Gde Agung allows visual access from inside and outside the site.

The 24 stories office tower opens towards both the plaza and Dr. Ide Anak Agung Gde Agung. Placing the core on one side of the tower allows more effective space for the office. The tower uses split duct type air conditioner, divided into four zones on each floor. The choice was taken because the system uses less space and is more cost efficient. Furthermore, the uses less outdoor units that it is easier to cover to ensure that the façade not cluttered by outdoor units.